De G-Klasse, innovatief platform voor stijl tussen heden en toekomst.

Virgil Abloh

De G-Klasse, innovatief platform voor stijl tussen heden en toekomst.

Project Geländewagen is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Gorden Wagener, directeur design bij Mercedes-Benz, en Virgil Abloh, artistic director bij Louis Vuitton Hommes en oprichter van Off-White.

G-Klasse verkent toekomstige perceptie van luxe en verbreedt artistieke context.

Virgil Abloh
G-Klasse verkent toekomstige perceptie van luxe en verbreedt artistieke context
Opnieuw bekijken

G-Klasse verkent toekomstige perceptie van luxe en verbreedt artistieke context.

Met Project Geländewagen creëren we een uniek kunstwerk dat het toekomstbeeld van luxe en de zoektocht naar schoonheid en het buitengewone illustreert. Het resultaat ligt tussen het heden en de toekomst”, benadrukt Gorden Wagener. “De samenwerking met Virgil heeft twee verschillende visies op design samengebracht om de G-Klasse op een unieke manier te herbeleven en het buitengewone in zijn kern te blijven benadrukken.” De G-Klasse heeft hiermee een brug geslagen tussen de werelden van de industrie en de mode, alsook tussen die van de productie en de kunst. Een replica werd geveild om de kunstcreatie en artistieke opleidingen te ondersteunen.

Een sportieve en extreme G-Klasse.

Virgil Abloh

Een sportieve en extreme G-Klasse.

Zowel Wagener als Abloh hebben een G-Klasse. En beiden rijden er dagelijks in. Hun wens was dan ook om het bekende beeld te overstijgen en een visuele schok te creëren. Op een nieuwe manier naar deze iconische off-roader kijken. Nog extremer en tegelijkertijd door de aandacht te richten op ruwe en natuurlijke vormen. De G-Klasse is al op vele manieren geïnterpreteerd – van de 4x4 waarmee destijds Parijs-Dakar werd gereden tot de zeldzame landaulet-versies –, maar nog nooit als een raceauto.

Strakke vormgeving en ruwe eenvoud.

Virgil Abloh

Strakke vormgeving en ruwe eenvoud.

Het exterieur is zo puur mogelijk gehouden om het monolithische silhouet van de G-Klasse te benadrukken. De laklaag werd handmatig geschuurd om natuurlijke eenvoud te weerspiegelen. In het eindresultaat konden de beperkingen van echt vakmanschap niet worden uitgewist; integendeel, de imperfecties stralen brute kracht uit. Lassen worden patronen. De lampen, buitenspiegels en bumperbar zijn verwijderd waardoor de body van de auto verlaagd en breder oogt. De ultra-sportieve stijl van de G-Klasse komt bovendien tot uitdrukking in de enorme wielen en reserveband.

Minimalisme en sportiviteit.

Virgil Abloh

Minimalisme en sportiviteit.

Het interieur van dit kunstwerk is een en al minimalisme! Het klassieke dashboard is vervangen door een verkleinde versie met een analoge snelheidsmeter en tankmeter, die aan klassieke auto’s doet denken. Het stuur en de stoelen lijken meer op die van een Formule 1-bolide. De veiligheidsvoorzieningen en de belangrijkste sportieve elementen, zoals het veiligheidsframe of de 5-puntsgordels, vallen op in lichtblauw en rood.