
Symbiose van mens en techniek: de Van als uitbreiding van de waarnemingshorizon.
Dichte mist, onoverzichtelijke kruisingen, steile bochten – als onze zintuigen tegen hun grenzen aanlopen, komen de sensoren in het spel. Zoals zien, horen en voelen het resultaat zijn van complexe processen, zo voegen ook onze Mercedes-Benz Vans in fracties van seconden duizenden stukjes informatie samen tot een zinvol geheel.
Sensoren: de elektronische zintuigen.
Het opmeten van de ruimte.
Dat wordt in de eerste plaats mogelijk gemaakt door radarsensoren. Die scannen de omstandigheden in de wijde omgeving en meten afstanden in verhouding tot de snelheid. Hiervoor zendt het systeem elektromagnetische radiofrequentiegolven uit als een primair signaal. Objecten in de ruimte reflecteren deze golven en kaatsen ze als een echo terug. Deze manier van het opmeten van de omgeving is bekend uit het dierenrijk. Zo oriënteren vleermuizen zich bijvoorbeeld ook door middel van geluidsgolven en echosignalen.
Vooral voor de werking van de actieve afstandsassistent DISTRONIC is deze methode onmisbaar. De radarsensor in de voorbumper meet de ideale afstand tot de voorganger en het snelheidsverschil tussen de voertuigen. Daardoor houdt uw Van altijd de nodige afstand en kan hij het remmen en optrekken automatisch regelen. Naast de radarsensoren worden er ultrasoonsensoren toegepast. Die hebben een kleinere reikwijdte en zijn daarom bijvoorbeeld uitermate geschikt om de dode hoek te bewaken.
De omgeving waarnemen.
Lidarsensoren zijn onder andere van belang voor remassistenten als de actieve remassistent. Ze zenden lichtstralen uit, waarvan de gegevens informatie bieden over afstanden en obstakels in de buurt. Camera's werken met videosensoren en beeldherkenningssoftware. Zo kan onderscheid worden gemaakt tussen een voorligger, een bewegend dier en een boom. Constant filmt een camera achter de voorruit de weg voor het voertuig. Zo kan de actieve spoorassistent waarschuwen bij onbedoelde afwijkingen van de baan. Daarbij overlappen en ondersteunen de afzonderlijke sensorzichtvelden elkaar. De volgende stap is onze grootste technische uitdaging: met de zogeheten sensorfusie wordt een samenspel gecreëerd waarin de verschillende sensoren elkaar optimaal aanvullen.
De rol van de chauffeur.
De sensorische processen die zich bij een Mercedes-Benz Van op de achtergrond afspelen, zijn uiterst complex. Maar de informatie die uiteindelijk bij de chauffeur aankomt, is meteen te begrijpen. Door interactieve assistentie- en veiligheidssystemen activeert het voertuig zijn zintuigen: ze laten hem iets horen, zien of voelen. En wel op het moment dat de door de sensoren verzamelde en verwerkte informatie duidt op gevaarlijke situaties en er als gevolg daarvan bepaalde reacties opgeroepen moeten worden. Want ondanks de uiterst moderne techniek blijft de chauffeur altijd actief betrokken bij wat er gebeurt.
Mens en techniek: een sterk team.
Zo ondersteunt de op radar gebaseerde dodehoekassistent met Rear Cross Traffic Alert de chauffeur bij het aangeven van het wisselen van rijbaan en bij het achteruit inparkeren. Als een object in de dode hoek terechtkomt, geeft het systeem een luid akoestisch signaal af en laat het een rood waarschuwingssignaal in de buitenspiegel knipperen. De digitale buitenspiegel met geïntegreerde 360-gradencamera biedt zicht op aan de blik onttrokken hoeken. Wanneer de chauffeur van zijn baan afwijkt, laat de actieve spoorassistent het stuurwiel steeds sterker trillen – net zo lang tot er ingegrepen wordt. Een ander voorbeeld zijn de voor de actieve parkeerassistent PARKTRONIC gebruikte ultrasoonsensoren in de voor- en achterbumper, die door middel van akoestische en optische signalen waarschuwen voor moeilijk zichtbare objecten.
Sensortechniek als zevende zintuig.
Foto's:
Daimler Global Media