Subsidie op een elektrische bedrijfswagen | Mercedes-Benz Vans

Subsidies op een elektrische bedrijfswagen.

De subsidies voor elektrische bedrijfswagens op een rij.

Voor een ondernemer zijn er verschillende subsidies en fiscale regelingen beschikbaar op een elektrische bedrijfswagen. Zo is elektrisch rijden naast duurzaam ook financieel aantrekkelijk. We vertellen meer over de subsidies SEBA, KIA en MIA. Zo weet u precies waar u aanspraak op kunt maken.

Tot 5000 euro subsidie op uw nieuwe elektrische bedrijfswagen.

Sinds 15 maart 2021 kunt u als ondernemer gebruikmaken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). De subsidieregeling geldt bij de aanschaf van een nieuwe elektrische bedrijfswagen. Dat betekent dat u aanspraak kunt maken op een subsidie van 10% van de catalogusprijs (tot maximaal €5000) als u een nieuwe elektrische bestelwagen koopt of least. In bepaalde situaties, afhankelijk van uw bedrijfsomvang, is vanaf 2022 zelfs een subsidie van 12% van de catalogusprijs mogelijk (maximum van €5000) De Mercedes-Benz eVito Gesloten Bestelwagen en eSprinter Gesloten Bestelwagen komen voor de subsidie in aanmerking. Een EQV of eVito Tourer die wordt omgebouwd naar een dubbele of enkele cabine (N1-registratie) komt ook in aanmerking voor deze subsidie. Goed om te weten: de subsidie moet worden aangevraagd vóór het ondertekenen van het koopcontract.
De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

De overheid moedigt elektrisch rijden aan. Daarom riep het kabinet de SEBA in het leven. De subsidie geldt op de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische bedrijfswagen met voertuigclassificatie N1/N2 (grijs kenteken). De hoogte van de subsidie is 10% van de catalogusprijs van een nieuwe elektrische bedrijfswagen, met een maximum van 5000 euro. In bepaalde situaties, afhankelijk van uw bedrijfsomvang, is vanaf 2022 zelfs een subsidie tot 12% van de catalogusprijs mogelijk (met een maximum van €5000). In totaal gaat het om 185 miljoen euro subsidie die tot en met 2025 te vergeven is. De subsidie moet u aanvragen bij de RVO.

Lees meer over de subsidie op onze modellen

Komen elektrische bedrijfswagens in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Ondernemers die zelf investeren in bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Het aanschaffen van een elektrische bestelwagen is hier een voorbeeld van. De regeling geldt voor nieuwe en gebruikte bedrijfswagens. De aftrek bedraagt maximaal 28% en is afhankelijk van de omvang van de investeringen in het betreffende jaar.

De KIA is van toepassing op zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting. Alle ondernemers kunnen er gebruik van maken. Of u nu een eenmanszaak heeft, ZZP’er bent of onderdeel bent van een maatschap of vof: de regeling geldt voor elk van deze ondernemingsvormen. Net als voor BV’s en NV’s. U kunt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Komen elektrische bedrijfswagens in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA)?

De milieu-investeringsaftrek is een subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. Een stimuleringsregeling, zoals voor het aanschaffen van elektrische bedrijfswagens. De MIA biedt de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Vanaf januari 2022 zijn de MIA percentages verhoogd.  Zo kunt u op een elektrische bestelwagen (N1) tot 45% van het investeringsbedrag boven € 11.000 in mindering brengen op de fiscale winst. Voor een elektrische taxi met 9 zitplaatsen is dit mogelijk tot 36%.

Om gebruik te kunnen maken van deze subsidieregeling voor uw nieuwe elektrische bedrijfswagen doet u de aanvraag bij de RVO.

Financiële voordelen als ZZP'er.

Door de subsidies op elektrische bedrijfsauto’s kan het totale belastingvoordeel voor een ZZP’er zomaar oplopen tot ruim € 10.500 op de eVito Gesloten Bestelwagen en tot ruim €13.400 op de eSprinter Gesloten Bestelwagen. Hierdoor valt de netto-investering flink terug. Bekijk het rekenvoorbeeld aan de hand van de eVito Gesloten Bestelwagen of de eSprinter Gesloten Bestelwagen en ontdek de voordelen voor u als ZZP’er. Zo onderneemt ook u duurzaam.

Financiële voordelen voor een B.V.

Ook voor BV’s moedigt de overheid zakelijk elektrisch rijden aan. Zo kan het totale belastingvoordeel bij aankoop van een elektrische bedrijfswagen voor uw bv oplopen tot € 4.500 voor de eVito Gesloten Bestelwagen en tot € 5.150 voor de eSprinter Gesloten Bestelwagen. Hierdoor is de netto-investering een stuk lager dan de vanafprijs. Ontdek aan de hand van het rekenvoorbeeld van de eVito Gesloten Bestelwagen en eSprinter Gesloten Bestelwagen de voordelen voor uw BV. Zo bent ook u klaar voor de toekomst.
Heeft u een grote BV? Bekijk dan de rekenvoorbeelden voor de eVito en eSprinter voor een grote onderneming.

Ook gemeenten moedigen elektrisch rijden aan.

De noodzaak tot CO2 -reductie leidde in 2019 tot het internationale Klimaatakkoord. Als gevolg daarvan zijn er in Nederland concrete doelen voor stadslogistiek gesteld, zoals de invoering van zero-emissiezones in 40 steden per 2025. Een nieuwe bedrijfswagen mag vanaf dat jaar dus alleen het centrum van steden in als de wagen emissieloos is. Greendeal ZES (zero-emissie stadslogistiek) zet zich in voor slimme en schone stadslogistiek.

Subsidie van gemeenten.

Om elektrisch rijden aan te moedigen, geven sommige gemeentes en provincies een subsidie duizenden euro’s bij aanschaf van een elektrische bestelauto. Een mooie toevoeging op de SEBA, KIA en MIA. Ontdek of er in uw gemeente subsidies of milieuvriendelijke regelingen bestaan.

De bijtelling op een elektrische bedrijfsbus.

De bijtelling voor een elektrisch voertuig is 16% in 2022, als de catalogusprijs niet hoger is dan € 35.000. Kost de elektrische bedrijfswagen meer? Dan geldt over het bedrag boven de € 35.000 een bijtelling van 22%. Tot 2026 lopen de bijtellingstarieven langzaam op.

Uw bedrijfswagen en de wegenbelasting.

Bent u benieuwd hoeveel motorrijtuigenbelasting u betaalt voor elektrisch rijden? Goed nieuws: nul euro. Tot 2025 betaalt u geen motorrijtuigenbelasting voor een elektrisch voertuig. Nóg een financiële meevaller.

* Inhoud van deze hele pagina is vrijblijvend. Fiscale voordelen en besparingen zijn indicatief. Afhankelijk van het type onderneming, de verwachte winst, investeringswaarde in het actuele boekjaar en andere factoren kan uw voordeel of de toepasbaarheid van de fiscale regelingen variëren. We raden aan de mogelijkheden met uw financieel adviseur te bespreken. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.