Subsidie elektrische bedrijfswagens. 

De subsidies voor elektrische bedrijfswagens op een rij.  

De overheid moedigt elektrisch rijden aan. Niet alleen met belastingvoordelen en subsidies voor elektrische auto’s. Ook elektrische bedrijfswagens (tot 3.500 kg toelaatbaar totaalgewicht) komen in aanmerking voor fiscale voordelen. We bespreken er twee: de investeringsaftrek (KIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA). Raadpleeg uw financieel adviseur om te onderzoeken welke subsidies in 2021 voor uw onderneming van toepassing zijn.

Tot 5000 euro subsidie op uw nieuwe elektrische bedrijfswagen.

Als ondernemer kunt u vanaf 15 maart 2021 gebruik maken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) op uw nieuwe elektrische bedrijfswagen. De subsidie geldt op de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische bedrijfswagen met voertuigclassificatie N1/N2 (grijs kenteken). De Mercedes-Benz eVito Gesloten Bestelwagen en eSprinter Gesloten Bestelwagen komen in aanmerking voor de nieuwe subsidie. De hoogte van de subsidie is 10% van de netto prijs van uw nieuwe elektrische bedrijfswagen, met een maximum tot 5000 euro. Zo onderneemt u duurzaam en profiteer u tegelijkertijd van fiscale voordelen.

Komen elektrische bedrijfswagens in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Ondernemers die zelf investeren in bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Het aanschaffen van een elektrische bestelwagen is hier een voorbeeld van. De regeling geldt voor nieuwe en gebruikte bestelauto’s. De aftrek bedraagt maximaal 28% en is afhankelijk van de omvang van de investeringen in het betreffende jaar.

De KIA is van toepassing in zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting. Alle ondernemers kunnen er gebruik van maken. Of u nu een eenmanszaak heeft, zzp’er bent of onderdeel bent van een maatschap of vof: de regeling geldt voor elk van deze ondernemingsvormen. Net als voor B.V.’s en N.V.’s.

Komen elektrische bedrijfswagens in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA)?

De milieu-investeringsaftrek is een subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. Een stimuleringsregeling, zoals voor het aanschaffen van elektrische bedrijfswagens. De MIA biedt de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Zo kunt u tot 36% (vaak tot een maximumbedrag) van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Dit wordt toegekend bovenop de gewone investeringsaftrek.

Financiële voordelen als ZZP'er.

De overheid moedigt elektrisch rijden aan. Door middel van de kleinschaligheidsaftrek, de milieu-investeringsaftrek en de winstvrijstelling. Zo kan het totale belastingvoordeel voor een ZZP’er oplopen tot ruim € 11.000(!), met een bijtelling van 12%. Hierdoor valt de netto-investering aanzienlijk terug. Bekijk het rekenvoorbeeld aan de hand van de eVito Gesloten Bestelwagen en de eSprinter Gesloten Bestelwagen en ontdek de voordelen voor u als ZZP’er. Zo onderneemt ook u duurzaam en bent u klaar voor de toekomst.

Financiële voordelen voor een B.V.

Ook voor B.V's moedigt de overheid elektrisch rijden aan. Onder meer met de kleinschaligheidsaftrek en de milieu-investeringsaftrek. Zo kan het totale belastingvoordeel bij aanschaf van een elektrische bedrijfswagen voor uw B.V. oplopen tot € 4.854,72 voor de eVito Gesloten Bestelwagen en tot € 5.435,76 voor de eSprinter Gesloten Bestelwagen. Hierdoor is de netto-investering een stuk lager dan de vanafprijs. De netto bijtelling zakt ook, want de bijtelling is dan slechts 12%. Voor het gedeelte tot € 68.507 geldt een belastingtarief van 37,10%, voor het gedeelte boven € 68.507 is het tarief 49,50%. Ontdek aan de hand van het rekenvoorbeeld van de eVito Gesloten Bestelwagen en eSprinter Gesloten Bestelwagen de voordelen voor uw B.V. en onderneem duurzaam.

Ook gemeenten moedigen elektrisch rijden aan.

Er zijn diverse gemeenten in Nederland die elektrisch rijden aanmoedigen. Denk aan een gemeentelijke bijdrage van een paar duizend euro bij aanschaf van een elektrische bestelauto. Of aan gratis laadpalen voor de openbare ruimte. Deze subsidies en regelingen kunnen een mooie toevoeging zijn op de hierboven genoemde kleinschaligheidsaftrek en milieu-investeringsaftrek. De subsidies verschillen per provincie en gemeente. Ontdek of er in uw gemeente subsidies of milieuvriendelijke regelingen bestaan.

Nog een fiscaal voordeel: verlaagde bijtelling en geen wegenbelasting.

U betaalt in 2021 geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) voor een elektrische bedrijfswagen. Deze regeling geldt tot en met 2025. Op die manier wordt elektrisch rijden gestimuleerd. Voor bestelauto’s zonder CO2-uitstoot geldt in 2021 een bijtellingspercentage van 12% indien de catalogusprijs niet hoger is dan € 40.000. Over het eventuele hogere bedrag geldt een bijtelling van 22%. Neem contact op met uw financieel adviseur en bespreek wat voor u van toepassing is of lees meer over subsidies.

Lorem Ipsum