Subsidie elektrische bedrijfswagens. 

De subsidies voor elektrische bedrijfswagens op een rij.  

De overheid moedigt elektrisch rijden aan. Niet alleen met belastingvoordelen en subsidies voor elektrische auto’s. Ook elektrische bedrijfswagens (tot 3.500 kg toelaatbaar totaalgewicht) komen in aanmerking voor fiscale voordelen. We bespreken er twee: de investeringsaftrek (KIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA). Raadpleeg uw financieel adviseur om te onderzoeken welke subsidies in 2020 voor uw onderneming van toepassing zijn.

Komen elektrische bedrijfswagens in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Ondernemers die zelf investeren in bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Het aanschaffen van een elektrische bestelwagen is hier een voorbeeld van. De regeling geldt voor nieuwe en gebruikte bestelauto’s. De aftrek bedraagt maximaal 28% en is afhankelijk van de omvang van de investeringen in het betreffende jaar.

De KIA is van toepassing in zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting. Alle ondernemers kunnen er gebruik van maken. Of u nu een eenmanszaak heeft, zzp’er bent of onderdeel bent van een maatschap of vof: de regeling geldt voor elk van deze ondernemingsvormen. Net als voor B.V.’s en N.V.’s.

Komen elektrische bedrijfswagens in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA)?

De milieu-investeringsaftrek is een subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. Een stimuleringsregeling, zoals voor het aanschaffen van elektrische bedrijfswagens. De MIA biedt de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Zo kunt u tot 36% (vaak tot een maximumbedrag) van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Dit wordt toegekend bovenop de gewone investeringsaftrek.

Financiële voordelen als ZZP'er.

De overheid moedigt elektrisch rijden aan. Door middel van de kleinschaligheidsaftrek, de milieu-investeringsaftrek en de winstvrijstelling. Zo kan het totale belastingvoordeel voor een ZZP’er oplopen tot ruim € 11.000 (!), met een bijtelling van 8%. Hierdoor valt de netto-investering terug naar € 30.000. Bekijk het rekenvoorbeeld aan de hand van de eVito Gesloten Bestelwagen en ontdek de voordelen voor u als ZZP’er. Zo onderneemt ook u duurzaam en bent u klaar voor de toekomst.

Financiële voordelen voor een B.V.

Ook voor B.V's moedigt de overheid elektrisch rijden aan. Onder meer met de kleinschaligheidsaftrek en de milieu-investeringsaftrek. Zo kan het totale belastingvoordeel bij aanschaf van een elektrische bedrijfswagen voor uw B.V. oplopen tot € 7.855,85. Hierdoor is de netto-investering een stuk lager dan de vanafprijs. De netto bijtelling zakt ook, want de bijtelling is dan slechts 8%. Voor het gedeelte tot € 68.805 geldt een belastingtarief van 37,35%, voor het gedeelte boven € 68.805 is het tarief 49,50%. Ontdek aan de hand van het rekenvoorbeeld de voordelen voor uw B.V. en onderneem duurzaam.

Ook gemeenten moedigen elektrisch rijden aan.

Er zijn diverse gemeenten in Nederland die elektrisch rijden aanmoedigen. Denk aan een gemeentelijke bijdrage van een paar duizend euro bij aanschaf van een elektrische bestelauto. Of aan gratis laadpalen voor de openbare ruimte. Deze subsidies en regelingen kunnen een mooie toevoeging zijn op de hierboven genoemde kleinschaligheidsaftrek en milieu-investeringsaftrek. De subsidies verschillen per provincie en gemeente. Ontdek of er in uw gemeente subsidies of milieuvriendelijke regelingen bestaan.

Nog een fiscaal voordeel: verlaagde bijtelling en geen wegenbelasting.

U betaalt in 2020 geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) voor een elektrische bedrijfswagen. Deze regeling geldt tot en met 2025. Op die manier wordt elektrisch rijden gestimuleerd. Voor bestelauto’s zonder CO2-uitstoot geldt in 2020 een bijtellingspercentage van 8% indien de catalogusprijs niet hoger is dan € 45.000. Over het eventuele hogere bedrag geldt een bijtelling van 22%. Neem contact op met uw financieel adviseur en bespreek wat voor u van toepassing is of lees meer over subsidies.

Lorem Ipsum