Subsidie elektrische bedrijfswagens. 

Alle subsidies voor elektrische bedrijfswagens op een rij.  

De overheid moedigt elektrisch rijden aan. Niet alleen met belastingvoordelen en subsidies voor elektrische auto’s. Ook elektrische bedrijfswagens (tot 3.500 kg toelaatbaar totaalgewicht) komen in aanmerking voor fiscale voordelen. We bespreken er twee: de investeringsaftrek (KIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA). Raadpleeg uw financieel adviseur om te onderzoeken welke subsidies in 2020 voor uw onderneming van toepassing zijn.

Komen elektrische bedrijfswagens in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Ondernemers die zelf investeren in bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Het aanschaffen van een elektrische bestelwagen is hier een voorbeeld van. De regeling geldt voor nieuwe en gebruikte bestelauto’s. De aftrek bedraagt maximaal 28% en is afhankelijk van de omvang van de investeringen in het betreffende jaar.

De KIA is van toepassing in zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting. Alle ondernemers kunnen er gebruik van maken. Of u nu een eenmanszaak heeft, zzp’er bent of onderdeel bent van een maatschap of vof: de regeling geldt voor elk van deze ondernemingsvormen. Net als voor B.V.’s en N.V.’s.

Komen elektrische bedrijfswagens in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA)?

De milieu-investeringsaftrek is een subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. Een stimuleringsregeling, zoals voor het aanschaffen van elektrische bedrijfswagens. De MIA biedt de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Zo kunt u tot 36% (vaak tot een maximumbedrag) van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Dit wordt toegekend bovenop de gewone investeringsaftrek.

Wat betekenen de regelingen voor de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen? Een overzicht.

We leggen de fiscale voordelen uit aan de hand van een rekenvoorbeeld van de eVito met een vanafprijs van € 41.990. 

Bruto Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), max. 28% 

€ 11.757* 

Bruto milieu-investeringsaftrek 36% (MIA), max. € 75.000) 

€ 15.116** 

Netto voordeel bij 49,5% inkomstenbelasting en rekening houdend met 14% MKB winstvrijstelling 

€ 11.440*** 

Netto investering (bij volledige uitnutting) 

€ 30.550**** 

                                                         

* 41.990 x 28%
** 41.990 x 36%
*** Netto voordeel (11.757 + 15.116) x 86% (vanwege 14% mkb winstvrijstelling) x 49,5%
**** 41.990 - 11.440

Let wel: het gaat hier om een voorbeeld dat uitgaat van het maximaal te behalen voordeel. De rekensom is een indicatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De volgende zaken zijn in ieder geval van belang: het type onderneming, de verwachte winst en de verwachte investeringswaarde in het actuele boekjaar. We raden aan de mogelijkheden met uw financieel adviseur te bespreken. 

Ook gemeenten moedigen elektrisch rijden aan.

Er zijn diverse gemeenten in Nederland die elektrisch rijden aanmoedigen. Denk aan een gemeentelijke bijdrage van een paar duizend euro bij aanschaf van een elektrische bestelauto. Of aan gratis laadpalen voor de openbare ruimte. Deze subsidies en regelingen kunnen een mooie toevoeging zijn op de hierboven genoemde kleinschaligheidsaftrek en milieu-investeringsaftrek. De subsidies verschillen per provincie en gemeente. Ontdek of er in uw gemeente subsidies of milieuvriendelijke regelingen bestaan.

Nog een fiscaal voordeel: verlaagde bijtelling en geen wegenbelasting.

U betaalt in 2020 geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) voor een elektrische bedrijfswagen. Deze regeling geldt tot en met 2025. Op die manier wordt elektrisch rijden gestimuleerd. Voor bestelauto’s zonder CO2-uitstoot geldt in 2020 een bijtellingspercentage van 8% indien de catalogusprijs niet hoger is dan € 45.000. Over het eventuele hogere bedrag geldt een bijtelling van 22%. Neem contact op met uw financieel adviseur en bespreek wat voor u van toepassing is of lees meer over subsidies.

Lorem Ipsum