She's Mercedes.

Beth Ditto


Beth Ditto

We zijn allemaal op onze eigen manier sterk

Beth Ditto


Beth Ditto

We zijn allemaal op onze eigen manier sterk

Een gesprek over muziek, een carrière en time-outs met zangeres Beth Ditto.

Beth Ditto live

Een gesprek over muziek, een carrière en time-outs met zangeres Beth Ditto.

Een gesprek over muziek, een carrière en time-outs met zangeres Beth Ditto.

Beth Ditto was zeventien jaar lang de leadzangeres van de indierockband Gossip. Tot de groep uit elkaar ging. Maar dat was voor de sterke, energieke powervrouw geen reden om bij de pakken te blijven zitten. Haar debuutalbum ‘Fake Sugar’ bewijst
dat ook als soloartiest haar aura nog even krachtig is. Tijdens de ‘me Convention’ spraken we met de 1,57 m lange singer-songwriter over muziek maken in het algemeen en waarom het zo belangrijk is dat vrouwelijke artiesten hun mannetje staan in de muziekwereld. Ook vertelde ze ons hoe ze zich ontspant na
een lange dag in de studio of tijdens een tournee.

 “Ik denk dat men in zowat elke sector bang is van sterke, onafhankelijke vrouwen.“

Beth Dito

Co-schrijvers en chemie

Anne Marie Imafidon

Co-schrijvers en chemie

Ik schrijf teksten, bedenk melodieën en ik help met de productie. Maar ik schrijf niet echt de muziek – gitaarpartijen en zo. Zonder Nathan van Gossip om muziek mee te schrijven, moest ik hier dus nieuwe partners voor vinden. Het duurde ongelofelijk lang om nieuwe coschrijvers te vinden. Ik had dan van die ‘dates’ met kanshebbers en wist doorgaans al na 10 minuten of het iets zou worden of niet. Ik heb een paar fantastische mensen ontmoet, maar de klik om ook samen te kunnen schrijven was er niet altijd. Ik heb er enorm van genoten om samen te werken met Jackknife Lee en Chris Braide. Een paar van die nummers staan dan ook op het album. Maar toen ik Jenn DeCilveo ontmoette, viel alles simpelweg op zijn plaats. Heel vlot schreven we het ene na het andere liedje, tientallen zelfs. Non-stop lachen en met elkaar in discussie gaan in de studio ... We hadden allebei een sterke eigen mening, maar waren ook voor rede vatbaar. De band tussen ons voelde gewoon heel natuurlijk aan. Het is niet gemakkelijk om
de juiste persoon met de juiste chemie te vinden. Maar wanneer je die dan vindt, is het geweldig!

Powervrouw

Beth Dito

Powervrouw

In je teksten breng je vaak sterke en belangrijke ideeën over. Zit er achter ‘FakeSugar’ ook een speciale boodschap die je wilt delen met je fans?

Alleliedjes gaan over iets anders. Vaak gaan ze over mijn verleden, Arkansas, opgroeien en verder gaan. De uitdagingen van het huwelijk, de realiteit tegenover het ideaalbeeld. Wanneer je denkt aan ‘water bij de wijn doen’, denk je aan ruimte of materiële dingen, niet aan dingen die je in je hart draagt. Maar in een relatie moet je soms compromissen sluiten over dingen die je innerlijk diep raken. Daar kan niemand je op voorbereiden.

'Vrijpostig', 'openhartig', 'energiek', 'rebels', ‘punkpositief’ – het zijn maar een paar woorden waarmee mensen Beth Ditto beschrijven. Je wordt in elk geval gezien als een echte powervrouw. Zie je jezelf ook zo? Waar denk je aan, wanneer je mensen jou zo hoort beschrijven?

Ik denk dat ze vooral bedoelen dat ik luid ben? Ik ken ook veel sterke, stille vrouwen. We zijn ieder op onze eigen manier sterk. Eerlijk gezegd heb ik geen andere keuze! Ik was nooit echt goed in het doen van wat anderen van me verwachtten.

In de muziekwereld hebben nog steeds vooral mannen het voor het zeggen, zo lijkt het. Denk je dat deze sector bang is van sterke, onafhankelijke vrouwen? Zo ja, waaraan merk je dat? Heb je daar persoonlijke ervaringen mee?

Ik denk dat men in zowat elke sector bang is van sterke, onafhankelijke vrouwen. Het is de klassieke vloek: als je assertief bent, ben je bazig en humeurig. Ben je dat niet, dan geraak je nergens. Het is gewoon een realiteit dat in mijn carrière
sommige deuren voor mij als dikke lesbienne moeilijker zijn opengegaan, dan wanneer ik een blanke, magere, hetero indierockman was geweest. Ik heb het geluk dat er zoveel geweldige vrouwen met mij samenwerken. Zo zitten er bij
mijn A&R, management, producers, agenten en marketingdirecteurs allemaal vrouwen. Maar hoeveel vrouwelijke pr- en productmanagers er bij platenlabels ook zijn, verbazingwekkend weinig vrouwen hebben een LEIDINGGEVENDE functie in de industrie. Ik ken er maar een handvol. En wanneer enkel mannen beslissen wie een contract krijgt en hoeveel wordt uitgegeven aan welke artiest, dan krijg je een sector gebaseerd op mannelijke waarden, verlangens en vooroordelen.

 

Klappen opvangen

Beth Ditto

Klappen opvangen

Stoort het je dat – vooral in de pers – jouw lichaam nog steeds een gespreksonderwerp is? Het is 2017, wordt het niet hoog tijd dat het idee van een lichaamsnorm verdwijnt?

Het komt nog altijd ter sprake, maar het is steeds minder een punt dan tien of vijftien jaar geleden. In die tijd was ik een van de enige dikke vrouwen in de muziekwereld. Nu zijn er zoveel vollere artiesten, actrices, modellen en ontwerpsters, dat het niet meer zo uniek is. Ik ben blij dat ik in het begin de klappen heb kunnen opvangen voor zij die na mij zouden komen. En ik ben heel enthousiast over alle ‘badass’ vrouwen die nu baanbrekende dingen doen.

Google je jezelf weleens of lees je over jezelf op het internet? Of vind je het beter om daar geen aandacht aan te besteden?

Ik lees nooit, maar dan ook nooit de berichten in de media – positief of negatief. Als je niet gek wilt worden, mag je aan zulke zaken echt geen aandacht besteden.

Je reist voor je job de hele wereld rond en zit vaak lang in de studio. Dat klinkt niet meteen als een doorsnee baan met vaste uren. Heb je bepaalde gewoontes om het werk van je af te zetten? Hoe houd je je werk- en privéleven in balans?

Het wisselt zich af met periodes. Vaak is het een tijdje helemaal windstil en dan, boem, plots zit je weer midden in een wervelstorm. Ik brei en haak heel veel, zowel thuis als op tournee. Daar vind je mij dan op tournee – op mijn bed, mutsen en truien aan het maken voor de baby’s van mijn vrienden! Ik heb ook het geluk dat ik mijn vrouw soms kan meenemen op tour. Ik probeer dus zoveel mogelijk het thuisgevoel overal met me mee te nemen.

”Ik probeer
het thuisgevoel zoveel mogelijk overal met me mee te nemen.”

Beth Dito

In 2014 trouwden jij en je vrouw Kristin (Ogata) voor de tweede keer. Op dat moment was het homohuwelijk nog maar net gelegaliseerd in Oregon. Jij komt actief op voor lgbt-rechten. Hoe belangrijk was het voor jou persoonlijk om een statement te maken met dit tweede huwelijk?

Het was niet puur symbolisch. We moesten hertrouwen om ons eerste huwelijk wettelijk te maken in de staat waar we wonen! Absurd toch?! We hadden een geweldig groot en liefdevol trouwfeest in Hawaï met al onze vrienden en familie, maar dat bleek wettelijk gezien niets voor te stellen in Oregon. Toen ze de wet hier veranderden, hielden we thuis een tweede, heel kleine ceremonie met alleen onze beste vrienden als getuigen, om ook hier wettelijk getrouwd te zijn.

Op de ‘me Convention’ heb je opgetreden. Een van de hoofdonderwerpen op dit evenement was
de vraag hoe digitalisering ons dagelijkse leven steeds meer beïnvloedt. Wat is jouw mening hierover?

Ik ben waarschijnlijk niet de juiste persoon voor die vraag. Ik ben dol op Instagram maar geraak amper wijs uit Twitter. Ik heb zelfs nog een stokoud e-mailadres van Yahoo. Waar ik vooral in geïnteresseerd ben, zijn bezorgingsapps en 'The Office' streamen. Ik vind het wel geweldig hoe op het internet nieuwe protestgroepen ontstaan. Dat gaat volgens mij van cruciaal belang zijn in deze tijden van politieke spanningen.